Hoe vind ik als auti een passend beroep?

In dit gastblog voor @andersmaarsamen (Instagram-account) schrijf ik over de zoektocht naar een passend beroep, want dat kan nogal een uitdaging zijn als auti. Zelf heb ik mijn roeping gevonden als SEO tekstschrijver en voorvechter voor auti’s en ben ik er enthousiast mee aan de slag. Dat gun ik iedereen, dus geef ik in dit blog een aantal tips om jouw ideale beroep te vinden.


Wat vind je leuk en wat kun je goed? Vind je IKIGAI

Het allerbelangrijkste is dat je leuk vindt wat je doet. Dat maakt het een stuk beter vol te houden.
Als je er ook nog (van nature) goed in bent, is dat een extra bonus.
Het antwoord ligt haast altijd verborgen in je kindertijd. Wat deed je toen veel? Wat vond je als kind geweldig? Als je het niet meer weet, vraag het dan aan de mensen die je toen veel om je heen had of bekijk foto’s als je die hebt.

De volgende stap is kijken wat je met deze talenten kunt doen waar de wereld mee geholpen is en waar je geld mee kunt verdienen. Al deze elementen zijn opgenomen in het IKIGAI-model. Vul deze eens voor jezelf in!

Beroepskeuzetest/functielijst

Lukt het zelf niet om met ideeën op de proppen te komen (been there; thanks, depression&burn-out), dan kun je eens een beroepskeuzetest doen of lijst met beroepen en functies bekijken.
Ook als je wél je IKIGAI-model hebt ingevuld, kun je hier nog aanvullende ideeën uit halen om een beroep te koppelen aan je sterke punten.
Je vindt dit soort testen op websites van uitzendbureaus en vacaturesites als Randstad en Jobbird, maar ook op gezondheidschecks.com en 123test.nl.

Bedenk wat je nodig hebt op een werkplek

Wat heb jij nodig om goed te kunnen functioneren en niet uit te vallen door overprikkeling en overvraging? Voorzieningen die vaak door auti’s genoemd worden, zijn:

  • thuis kunnen werken
  • één aanspreekpunt
  • duidelijk takenpakket
  • overzichtelijke planning
  • ruimte om te ontprikkelen, zowel fysiek als mentaal (vaker korte pauze, stilteruimte, aparte pauzeruimte)
  • geen klantcontact, of via email in plaats van telefonisch
  • prikkelarme werkplek wat betreft geluid, licht, temperatuur en geur en/of de mogelijkheid om een noise cancelling koptelefoon te dragen.

Een hoop werkplekken zullen bovenstaande aanpassingen kunnen implementeren (kunnen en willen zijn daarin nog twee verschillende dingen, maar laten we even optimistisch zijn). Er blijven ook een hoop beroepen waarbij bepaalde prikkels niet of nauwelijks weg te nemen zijn. Denk aan beroepen in de industrie, waarbij je met lawaaiige machines werkt. Of een school waar het barst van de gillende kinderen.

Veelvoorkomende beroepen onder auti’s/neurodivergenten

Er is het sterotype dat auti’s goed zijn in computerwerk en IT. Dat klopt voor een deel, maar er zijn ook zat auti’s die een hekel hebben aan computers en geen barst snappen van programmeren.
Grote autismeaccounts doen wel vaker een vragenrondje met welke beroepen hun volgers hebben, zoals Bianca Toeps. Ook detacheringsbureau AutiTalent heeft de nodige data verzameld over de jaren. In groepen voor vrouwen met autisme komen ook vaak vragen over beroepen of de werkplek voorbij. Persoonlijk ken ik ook een hoop mensen die (vermoedelijk) neurodivergent zijn die de hieronder genoemde beroepen hebben.

Veelvoorkomende beroepen onder auti’s zijn:

  • administratief medewerker (ben ik geweest)
  • IT’er
  • planner
  • fotograaf
  • grafisch ontwerper
  • tekstschrijver of communicatiemedewerker (dit ben ik nu)
  • data-analist
  • onderzoeker
  • beleidsmedewerker (hier heb ik een stage in gedaan en het beviel me super goed!)
  • financieel controller
  • facilitair medewerker (deze opleiding heb ik zelf gedaan)

Het zijn veelal beroepen die ruimte bieden voor de eigen denkwijze en ook creativiteit, of juist hele vaste kaders en procedures. Het werk kan individueel en thuis gedaan worden. Als fotograaf deal je wel met mensen, maar jij stuurt ze aan. En de camera is de buffer tussen jou en de mensen. Beeldbewerken doe je alleen. Een ander beroep waarbij je deze afstand creëert tussen jou en andere mensen, is als trainer, consultant of docent op het hoger onderwijs of volwassenonderwijs.
Ook beroepen waarbij er een duidelijke structuur is, kunnen passend zijn. Denk aan docent, winkelmedewerker, apotheker of audicien/opticien.

Ook kun je je beroep maken van je speciale interesse of kun je anderen materialen en/of kennis verschaffen over deze hobby of interesse.

Professionele hulp

Dit zijn allemaal dingen die je zelf kunt doen om een idee van de mogelijkheden te krijgen.
Natuurlijk kun je ook de hulp van een jobcoach of (ambulant) begeleider inroepen. Als je al bij UWV zit, kunnen zij je ook verder helpen.
De gemeente heeft het doelgroepenregister. Misschien kun je daar ook iets mee. Dit is echter bedoeld voor laaggeschoolden en mensen met een verstandelijke beperking.

Heb jij al een passend beroep gevonden?

1 gedachte over “Hoe vind ik als auti een passend beroep?”

Plaats een reactie