Mijn eerste ervaring met een vrouwencirkel

Op 16 december ging ik voor het eerst naar een vrouwencirkel. Tijdens deze specifieke cirkel stonden er dingen op het programma die ik al langer graag eens wilde doen: een cacaoceremonie, reflecteren op 2023, een jaarlegging en het maken van een vision board (echt knippen en plakken) voor 2024. In dit blog neem ik je mee in mijn ervaring die dag en wat ik eruit heb gehaald.


Hoe kwam ik daar terecht?

Zoals ik in de intro al schreef, wilde ik dit al langer eens doen. Maar ik vind het ook heel spannend om iets nieuws te doen en dan ook nog op een onbekende plek met een groep vreemde mensen. Hello #autilife. Ook woon ik in het mooie Zuid-Limburg, waar dit soort dingen nou niet echt snel naartoe waaien. Reizen is ook een ding voor me, dus ik zou niet gauw in de auto stappen en 2 uur enkele reis naar zo’n dag rijden.

Een LOA- en businessbuddy/vriendin vertelde een tijdje geleden dat iemand die zij kent een cirkel organiseerde in de buurt en dat ze er naartoe ging. Super leuk! Mijn interesse was gewekt, maar zoals altijd moest ik dit nieuws toch even verwerken en duurde het een tijdje tot ik er klaar voor was om te besluiten dat ik zelf ook eens wilde deelnemen. Ik liet het dus even los.

Opeens kwam ik het bedrijf tegen op Google Maps toen ik heel iets anders aan het bekijken was. Toen ondernam ik inspired action en heb meteen gevraagd waar de volgende cirkel over ging en of er nog plek voor me was. Toen bleek dus dat de inhoud echt perfect was voor mij op dat moment. Ook bleek er nog één plekje te zijn. YAY! Nog steeds vond ik het wel spannend, maar ik keek er ook enorm naar uit. Gelukkig bleek mijn vriendin er ook naartoe te gaan, dus mocht ik het spannend vinden, dan was er in ieder geval iemand waar ik me veilig bij voel.

Voorbereiding

Volgens mij heb ik wel veel vragen gesteld over hoe/wat/waar/wanneer/wie (geef me de 5! 😉). Gelukkig gaf ze antwoord op al mijn vragen en kregen we een uitgebreide mail met alle info op een rij. Ook kregen we een document met een aantal reflectievragen om vooraf te beantwoorden. Dit zouden we in de cirkel gaan bespreken.
Auti als ik ben, schreef ik meteen pagina’s vol in mijn notebook en legde deze samen met wat andere spulletjes (onder andere warme sokken en sloffen) klaar.

De dag zelf

De dag zelf vond ik best wel spannend. Ik was bekend in de stad waar de cirkel plaatsvond, maar niet met de locatie zelf. Het was dus even zoeken en daar had ik wel wat stress van. Eenmaal binnen zag het er mooi, rustgevend en fijn uit.
Ik was de 2e deelnemer die binnen kwam en mocht – na het uittrekken van mijn jas en schoenen – een plekje kiezen. Ik ging zitten en wachtte op de andere deelneemsters. Op elke plek lag ook een kaart. Zie de mijne hieronder. Hij had niet passender kunnen zijn!

Cacaoceremonie

Tijdens de cacaoceremonie zetten we een intentie voor de cirkel. Waarom ben ik hier naartoe gekomen? Wat hoop ik eruit te halen? Dit deden we door onze ogen te sluiten, een paar keer diep en lang te ademen en onze intentie in gedachte te nemen. Vervolgens dronken we de cacao met kleine slokjes terwijl we onze intentie in onszelf herhaalden.

Reflectie op 2023

Megan had ons een week vooraf een document gestuurd met een aantal reflectievragen over 2023. Bewapend met onze notities kwamen we naar de cirkel. We deelden allemaal kort wat we van ons jaar vonden, wat het grootste inzicht uit de reflectie was, wat we gemanifesteerd hebben dit jaar, welke uitdagingen we gehad hadden en wat we willen meenemen naar 2024. Niet iedereen deelde alles. Je deelt wat jij wil en waar je je prettig bij voelt. Dat vond ik heel fijn.

2024 verwelkomen

Nadat we elk hadden gedeeld hoe ons jaar was geweest en wat we eruit meenemen en willen achterlaten, gingen we afscheid nemen van 2023. Er lagen 12 papiertjes op de grond in volgorde van de maanden. Er stonden kaarsjes omheen. We bedankten het jaar voor alles wat het ons gebracht heeft: de mooie herinneringen, fantastische ervaringen en kansen, de moeilijke keuzes en harde lessen.

Vervolgens staken we bij 2023 een kaarsje aan en namen het mee naar 2024 (ook een rij papiertjes met de maanden erop geschreven aan de andere kant van de ruimte). Ik voelde een sterke aantrekking naar het papiertje met “maart” erop. Ook wel naar juni/juli en bij december had ik ook wel een gevoel. Maar maart trok mij echt GI-GAN-TISCH aan. Echt heel bizar om te voelen.
We verwelkomden 2024 met alles wat het voor ons in petto heeft en zetten onze kaarsjes neer.

Het jaar 2023 met de maanden van het jaar op volgorde v.l.n.r. en de kaarsjes eromheen, waarmee we onze kaarsjes voor 2024 ontstaken.

Jaarlegging

Nu was het tijd voor de jaarlegging. Dit houdt in dat je voor elke maand van het jaar een orakelkaart kiest. Ten slotte kies je er ook een voor het hele jaar.
We gingen allemaal zitten met onze ogen gesloten en stemden af op het gevoel van de betreffende maand. De maand januari – de eerste maand. Vervolgens voelden we welke kaart in de cirkel onze aandacht trok en deze pakten we. Dit deden we dus 12 keer en daarna nog één keer voor het jaar 2024.

Mijn jaarlegging

Vision board maken

De afgelopen twee jaar had ik wel al een doelenlijst gemaakt en opgehangen. Ook had ik plaatjes verzameld en uitgeknipt om op te hangen. Dit werkte niet echt met het bord dat ik had.
Wat ik graag nog eens wilde doen, was echt inspirerende woorden en afbeeldingen uit een tijdschrift knippen en daar een mooi vision board van maken. En dat gingen we dus doen tijdens deze cirkel. Superleuk!

Mijn thema’s waren:

  • zelfvertrouwen;
  • verder bouwen op de basis die ik in 2023 heb gelegd en in 2024 tot bloei mag komen
  • vrijheid (mijn woord voor 2024)
  • verbinding
  • levenslust
  • zachtheid en kracht
Mijn vision board voor 2024

Ook heb ik de volgende dag de reisplaatjes opgeplakt op stevig papier. Deze ga ik (ingelijst) ophangen in mijn kantoorruimte.

Mijn vision board voor reizen

Afsluiting

We bespraken onze vision boards en wat we uit deze middag meenemen. Het gevoel waarmee we naar de cirkel kwamen, hoe we het hebben ervaren en wat we hiervan meenemen naar huis en naar 2024.

Mijn inzichten

Uit de reflectie vooraf haalde ik al dat 2023 eigenlijk best een makkelijk jaar is geweest. Natuurlijk waren er wat tegenslagen en een situatie die ik héél moeilijk los kan laten, maar dit jaar was zó veel makkelijker dan eigenlijk pak hem beet de afgelopen 25 jaar.

Je zou zeggen dat dat een hele fijne realisatie is. En dat is het aan de ene kant ook wel. Maar het riep ook het verdriet op dat ik me zo veel jaren zó verschrikkelijk slecht heb gevoeld en het moeilijk heb gehad.

Het was ook een stukje angst voor de toekomst. Ik voel aan alles (ook vóór de cirkel al) dat ik dit jaar de basis heb gelegd voor AMAZING THINGS en enorme groei en vooral BLOEI in 2024. (Zie de boom op mijn vison board; mijn roots zijn de afgelopen 25-32 jaar ZO sterk gegroeid; nu is het tijd om tot bloei te komen en mijn voedingsstoffen te verspreiden.) Doordat ik me zo lang zo beroerd heb gevoeld en geen vertrouwen had in mezelf, vind ik het nog wat moeilijk om met mijn verstand daar te komen waar mijn gevoel al is: I GOT THIS. I can do it AND I WILL. Niet lukken is geen optie. Ik heb iets te doen hier op aarde and I’m doing it!

Conclusie

Vond ik het een positieve ervaring? Ja.
Zou ik het aanraden? Ja.
Natuurlijk heb ik pas één vrouwencirkel gedaan en zijn de acticiteiten en onderwerpen elke keer anders. Maar ik baseer mijn antwoord vooral op de verdieping die ik toeliet en daardoor ervoer, de veiligheid die ik voelde bij 9 onbekenden (en één bekende) en de rust, inzichten, motivatie en vertrouwen dat ik eruit meeneem.

Dus: als je enigszins spiritueel bent ingesteld, zou ik het zeker een kans geven.

Heb jij al eens deelgenomen aan een vrouwencirkel? Zou je dat willen?

Plaats een reactie