Omgaan met onrecht en negativiteit i.c.m. autisme

Er gebeurt veel in de wereld. Op het nieuws zie je zelden iets positiefs en momenteel is er een hele hoop ellende gaande. Maar ook in je persoonlijke leven kun je negativiteit en onrecht ervaren. Hoe ga je daarmee om?


Gevoeligheid

Wat ik vaak hoor van mede auti’s, is dat ze erg gevoelig zijn voor emoties die in de lucht hangen en dat ze vreselijke beelden niet kunnen verwerken. Ze blijven dit voor zich zien, hebben nachtmerries en denken er 24/7 aan. Onrecht dat hen wordt aangedaan of dat ze zien gebeuren in hun persoonlijke leven, laat hen niet meer los. Zo kom je al gauw in een negatieve spiraal. Dat is natuurlijk niet fijn. Maar hoe kun je dan omgaan met negativiteit en onrecht in de/jouw wereld?

1. Negeren

De struisvogeltechniek kán behulpzaam zijn. Zelf kijk ik namelijk al jaren geen nieuws meer en ik volg ook geen nieuwssites meer op socials. Ook de nieuwsapps zijn van mijn telefoon verdwenen.
Ik merkte namelijk dat ik enorm bang werd van wat er in de wereld speelde en dat het me bleef opvreten, ook al kon ik er niet echt meer aan doen dan ik al deed. Een mens kan maar zo veel doen in een dag en je kunt niet van het bestrijden van élk onrecht in de wereld je levenswerk maken.

Ik merkte dat ik een stuk minder angst voelde en meer rust ervoer toen ik stopte met het nieuws kijken en andere vormen van nieuwsconsumptie verminderde. Dingen die ik écht moet weten, zoals een lockdown of grote overstroming in mijn regio, krijg ik toch wel mee, of ik nou wil of niet.

En nog een cliché, maar hey, het zijn clichés omdat ze waar zijn: mensen vinden toch wel wat van je, wat je ook doet. Ben je bijvoorbeeld geen veganist, dan zijn er mensen die daar wat van vinden “want waarom zou je níet geen dierlijke producten eten?!”. Ben je wél veganist, dan ben je opeens een wappie.

2. Maak het bespreekbaar

Wanneer een of andere horror die zich in de wereld afspeelt hét gespreksonderwerp is, geef dan aan wat dat met je doet. Zó diep voelen en je ergens in vast kunnen bijten zijn juist mooie dingen. Wanneer je daar de keerzijde van ervaart, doordat je het niet meer los kunt laten, kan het helpen om dit uit te leggen. De kans bestaat dat dit aan dovemansoren gericht is, maar dan heb je in ieder geval je grens aangegeven en moet men niet vreemd opkijken wanneer je deze grens ook handhaaft.
Blijft men er keer op keer in jouw bijzijn over doorgaan en heb je er echt last van, dan kun je besluiten om jezelf ervoor af te sluiten of om zelf positieve gespreksonderwerpen in te brengen.
Niet iedereen heeft namelijk inlevingsvermogen; dikke kans dat ze jouw exacte woorden dat je er 24/7 mee bezig bent en het je letterlijk wakker houdt, met een korreltje zout nemen. Dat is dan jammer voor hen.

Zeker als het onrecht in je privéleven betreft, is grenzen stellen wel the way to go in mijn ervaring.
Vertel jouw visie. Of men er voor open staat of niet, dan heb je het kenbaar gemaakt en lucht dat in ieder geval een beetje op. Als diegene een beetje verstand heeft, ziet hij in dat je een integer persoon bent. Op een plek waar integriteit niet wordt gewaardeerd, kun je maar beter niet zijn, denk ik dan.

Mensen gaan op den duur wel inzien dat je niet voor niks afstand neemt en waarschijnlijk zien ze de positieve effecten van jouw keuzes ook, al dan niet zonder te weten dat die verandering door jouw keuzes komt. Dat kun je t.z.t. vertellen wanneer ze opmerken dat je er frisser uitziet of minder gespannen lijkt. “Ja klopt, dankje. Sinds ik <vul in wat je hebt gedaan>, ben ik een stuk minder angstig. Dat voelt zó fijn!”

3. Kies een onderwerp en leg je daarop toe op een manier die bij jou past

Zoals ik al eerder schreef, kun je niet in je eentje de héle wereld verbeteren. Maar je kunt wél een onderwerp kiezen dat je na aan het hart gaat en je daar op jouw eigen manier hard voor maken. Ben je begaan met het milieu? Dan kún je op de A12 gaan staan en jezelf vastketenen. Of je kunt stoppen met eten weggooien, zo min mogelijk plastic gebruiken, afval prikken in je wijk en vaker de fiets pakken. Doe wat bij jou past op dat moment. Je kunt altijd je mening en acties bijstellen.

4. Lead by example

Wanneer je merkt dat mensen geïnspireerd raken door wat jij doet, kun je vragen of ze ervoor open staan om meer te horen over jouw passie voor jouw gekozen doel. Vaak moeten mensen het een tijdje aankijken en zíen wat het voor je doet, om in te gaan zien dat dezelfde acties hen ook kunnen helpen. Soms komt dit punt nooit, maar wees geduldig en lead by example. Dit haalde ik onder punt 2 ook al even aan.

Om bij het eerste voorbeeld te blijven: wanneer jij stopt met het nieuws kijken, minder angstig wordt en beter slaapt, gaan mensen dit opmerken. Dat jij al 20x hebt gezégd dat je bent gestopt met nieuws kijken, komt niet aan, totdat ze de effecten daarvan zien en gaan denken: “hey, dat wil ik ook!”

Maureen is heel blij - lacht en steekt armen in de lucht

Mijn doel

Ook ik ben begaan met het milieu, maar ik ga niet in een boom zitten. Ik doe thuis wat ik kan om consumptie, afval, plastic etc. te reduceren en leef vrij minimalistisch. Ik ben flexitariër en eet maar eens in de zoveel weken een keertje iets van vlees. In een vliegtuig heb ik nog nooit gezeten. Dit soort kleine aanpassingen passen bij mij op dit vlak.

Wat is dan mijn grote strijd?
*Tromgeroffel*
Als je op deze website bent beland, dan weet je het antwoord al. Ik maak me hard voor auti’s die hun droomleven willen leven. Die deel willen nemen aan de maatschappij op hun eigen manier (vrijwilligerswerk, betaald werk op niveau, ondernemen) maar tussen wal en schip vallen wat bestaande voorzieningen betreft. Mensen zoals ik dus. Ik wil hen in hun kracht zetten én meer voorzieningen bewerkstelligen, wat uiteindelijk ook de carrousel van werk naar ziektewet, naar bijstand, naar werk en weer de ziektewet in tot stilstand laat komen.

Dat is meteen de kern van dit verhaal: blijf dicht bij jezelf. Meestal kun je de mensen die op jou lijken, of die elders op het pad lopen dat jij al hebt bewandeld, het best helpen. En mensen haken aan wanneer ze de positieve resultaten zíen.

Hoe ga jij om met onrecht en negativiteit?

Plaats een reactie