The Four Burners Theory

Het leven bestaat uit vier hoofdelementen: gezondheid, familie, vrienden en werk. Maar hoe houd je alle ballen in de lucht? En al helemaal als je nogal neurospicy bent? Ik leg je uit wat de Four Burners Theory inhoudt en hoe ik mijn tijd, aandacht en energie verdeel over deze gebieden.


De vier branders

De 4 Burners Theory gaat over de vier grootste levensgebieden:

✨️ familie;

✨️ vrienden;

✨️ gezondheid;

✨️ werk.

(Nou ben ik van mening dat gezondheid op de eerste plek hoort maargoed.)

Stel je een gasfornuis voor met vier pitten. Op elke pit staat een pan. Het vuur staat overal vol open en je moet constant in elke pan roeren om te zorgen dat het niet aanbrandt.

Volgens de four burners theory moet je er één uit draaien. Om écht succesvol te zijn, moet je er zelfs twee uit zetten.

✨️In verschillende levensfases kunnen andere (combinaties van) branders aan staan (seasons of life).

✨️Een andere manier is om je te focussen op een gebied binnen de mogelijkheden die je hebt. Bijvoorbeeld twee uur per week om te sporten (gezondheid), één middag per week met kinderen/vrienden of een half uur per dag voor het volgen van een cursus (werk).

✨️Je kunt er ook voor kiezen om branders (gedeeltelijk) uit te besteden: automatiseer je werk, huur een VA/personeel in, laat naasten of een babysitter meer op de kinderen passen etc.

Maar dan nog brengt het vaak niet echt de vervulling die je zoekt. Je bent waarschijnlijk liever zélf bij je kinderen en haalt minder voldoening uit je werk als je haast alles uitbesteedt.

Deze theorie zegt dus eigenlijk dat het voor de gemiddelde mens al niet te doen is om deze vier levensgebieden tegelijk de aandacht te geven die ze verdienen. Maar toch is onze maatschappij zo ingericht dat dit van eenieder wordt verwacht en ben je een aansteller of luiwammes als het niet lukt.

Enter neurodiversiteit

Het hoofd van een ND’er (neurodivers persoon) zit vaak al voller voordat ie zich heeft aangekleed dan het hoofd van een NT’er (neurotypisch persoon) na een hele dag. Neurodiverse mensen kunnen prikkels moeilijker/niet filteren, waardoor álles keihard binnen komt en je dus sneller uitgeput bent.
Dat heeft meestal tot gevolg dat een neurodivers persoon minder krijgt gedaan in een dag, of het wel langere tijd volhoudt om van ’s ochtends tot ‘s avonds bezig te zijn, maar thuis instort en/of uiteindelijk (meermaals) een burn-out krijgt.

Hoe ervaar ik dit zelf?

Nog steeds struggle ik regelmatig met het feit dat het me (tot nu toe) niet gelukt is om “gewoon” een leuke baan te hebben waarbij ik niet om de haverklap een paniekaanval heb, mijn huishouden op orde heb, geld, tijd en energie voor leuke dingen heb en aandacht voor mijn dierbaren kan opbrengen.

Maar dat is dus een waanidee! Momenteel zit ik alweer een jaar ziek thuis. De eerste acht maanden had ik nog steeds heel veel stress omtrent mijn inkomen en woonsituatie. Sinds begin dit jaar is daar iets meer rust bij gekomen. Ook is een zware therapie (voor nu) afgerond en begint binnenkort de behandeling in de specialistische ggz. Dat geeft me hoop op minder angst, paniek en stress, waardoor ik meer energie zal overhouden voor leuke dingen.

De afgelopen tijd heb ik wel wat leuke dingen gedaan, maar deze kostten mij zó veel energie en stress dat ik er fysiek ziek van werd. Nou heb ik de “tijd” om ziek te zijn van een uitstapje, omdat ik dus momenteel niet werk, maar prettig is anders.
De focus mag dus nog wel even op mijn gezondheid blijven liggen. Eigenlijk heb ik geleerd dat het voor mij geen optie is om die brander omlaag te draaien of uit te zetten. Het kost me direct zó veel dat ik meteen weer 100 stappen achter sta en verder ook niks kan op de andere gebieden. De brander ‘gezondheid’ omlaag draaien is voor mij niet alleen bijvoorbeeld tijdelijk minder of niet sporten. Zelfs dat heeft een enorm effect op me, maar ook dingen als iets minder slaap, één extra afspraak of een wijziging in de planning hebben een flink effect op mijn gezondheid.

Hoe dan wél?

De realisatie dat we in een gekke wereld leven waarin ik niet eens meer WIL passen, begint steeds meer door te dringen.

Nu komt daar ook stapje voor stapje het vertrouwen bij dat ik ook “gewoon” mijn leven kan gaan leven op een manier die bij MIJ past.
Dat ik dat kan.
Dat ik dat waard ben.
Dat het me gaat lukken.
Dat ik anderen kan inspireren om dit ook voor elkaar te krijgen 💫
En dat ik belangrijke mensen in het systeem kan laten zien dat het ook anders kan en dat de regels anders moeten.

We zijn hier immers voor joyful expansion.

Van die joy heb ik nog niet veel gezien, maar dat heeft me wel nu, vroeg in de 30, op dit punt gebracht, in plaats van op je 50e, 60e of 70e afvragen waarom je in godsnaam niet je mooiste leven hebt geleefd.

Het plan om MIJN mooiste leven realiteit te laten worden, zweeft al lang in mijn hoofd. Ik heb het op mijn doelenlijst van 2023 in stapjes/acties opgedeeld zodat ik er elke dag naartoe kan werken. En nu is de tijd aangebroken om dwars door mijn bullsh*t overtuigingen te gaan werken naar dat doel! Met LEUK werk dat VOLDOENING geeft, veel mensen helpt en mijn gezondheid ten goede komt vette rijkdom creëren. Want dat verdient IEDEREEN! En hoe meer je hebt, hoe meer je kunt geven (geld, middelen, tijd, kennis).

Mijn branders

Werk draagt echter óók bij aan mijn gezondheid. Het geeft namelijk structuur aan mijn dag, waardoor het makkelijker wordt om dingen die goed zijn voor mijn gezondheid in te plannen én uit te voeren. Bovendien is werk (dat voldoening geeft) ook een belangrijke factor voor geluk en zelfvertrouwen.

Dus de focus verschuift van vooral gezondheid en een beetje vrienden/familie naar ongeveer 50-50 gezondheid en werk. Hier zal ik wat procenten af snoepen voor mijn geliefden, is de bedoeling, maar dat zal minder of in ieder geval anders worden. Één-op-één gaat meestal wel zonder al te veel vermoeidheid, maar in een groep of op een uitstapje of feestje kost het me te veel energie. Dat zal ik dus vaker moeten laten schieten dan ik de afgelopen tijd heb gedaan.

Resultaat

Door dit nu voor een periode te doen, heb ik straks een fijne business die als vanzelf loopt met weinig uren werken. In die paar uur die ik wél werk, wil ik dan ook mijn hart en ziel stoppen. Dus niet alleen controleren of alles nog goed loopt en de eindadministratie doen. Dat draagt bij aan mijn gezondheid en laat (hopelijk) óók nog energie over voor geliefden en fantastische ervaringen. (Methode: the seasons of life) 💖

Ondertussen onderzoek ik ook nog of ik de combinatie ga maken met een baan in loondienst en wat dat dan wordt: data-analyse of marketing/copywriting/SEO/rapportage.

Welke branders staan bij jou momenteel aan? Ben je daar tevreden mee?

Plaats een reactie