Wat te doen als je vast loopt?

Ken je dat? Dat je vast loopt omdat er te veel opties zijn, omdat er direct druk van buitenaf wordt opgelegd of omdat je denkt dat er allerlei verwachtingen zijn? Dan kun je vast lopen of zelfs een shutdown of meltdown krijgen. Héél vervelend en slopend voor jezelf en niet onwaarschijnlijk roept het een hoop weerstand en commentaar van je omgeving op waar je niets aan hebt. Met deze 5 tips weet jij wat je kunt doen wanneer je merkt dat je vast loopt: ademen, je afvragen of het wel moet, hulp vragen, babystapjes zetten en afstand nemen.


1. BREATHE

Het nummer één ding dat vanuit alle hoeken wordt aangeraden als manier om rustig te worden of blijven, is rustig ademen. En ik kan beamen dat het werkt.

Een ademhalingstechniek om meer in de ontspanning te komen en je spanning te laten afnemen is deze:
– ga rustig zitten en sluit je ogen.
– adem rustig en licht in door je neus. Doe dit 4 seconden.
– adem uit door je mond in 8 seconden.
Is dit te lang, adem dan 3 seconden in en 6 uit. Houd altijd een 1:2 ratio aan. Dit omdat je inademing is gekoppeld aan sympathische zenuwstelsel (de “go”-stand) en de uitademing aan het parasympathische zenuwstelsel (je rustmodus).

Een andere methode is box breathing. Er zijn ook GIFjes en apps die je kunnen helpen om in het juiste ritme te ademen.

2. Moet dit wel?

Je kunt jezelf gek maken over iets dat eigenlijk niet hoeft, of niet zo belangrijk is.
Ook wanneer andere mensen je van alles opleggen, mag je je (hardop) afvragen of dat wel terecht is en of jij tijd, energie en zin hebt om je aan de ander te conformeren. “Nee” is ook een hele zin.
Daarentegen kan het ook zo zijn dat je jezelf meer dingen oplegt omdat je dénkt dat dat van je verwacht wordt, maar is dat wel zo?

Vaak is het dus paniek om dingen die niet dringend en noodzakelijk zijn en mogen we herevalueren wat nou eigenlijk echt moet.

3. Vraag hulp

Misschien een moeilijke stap. Maar weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Vraag een naaste (partner, familie, vriend(in) of stel een (anonieme) vraag in een community waar je je fijn voelt. Bijvoorbeeld de Facebookgroep “Vrouwen met autisme en/of ad(h)d”.

Een buitenstaander kan op dat moment iets beter relativeren en rustig de situatie bekijken. Dan kan diegene voor jou de knoop doorhakken om X of Y te doen of waar je gaat beginnen. Ook kan deze persoon een vinger aan de pols houden of het je (al) is gelukt en je aanmoedigen, ondersteunen of troosten wanneer het niet lukt.

4. Baby steps

Heb je een grote taak? Deel het op in hele kleine stapjes. Wat kun je NU in een paar minuten doen dat je een heel klein beetje dichter bij de eindstreep brengt?

Bijvoorbeeld: je wil meer met je passie gaan doen en je kennis en ervaring delen
Wat kun je NU doen?

  • Een naam bedenken. Zelfs dit hoeft niet meteen goed want je kunt hem altijd wijzigen. Of schrijf er gewoon een paar op die al in je hoofd zwerven.
  • Een account aanmaken op Instagram, Tiktok of een ander platform.
  • Een foto kiezen of visual maken.
  • Wil je een website maar heb je geen idee waar te beginnen? Meld je aan in een Facebookgroep. Op een ander moment lees je een aantal berichten daar, waar je iets van leert. Of stel zelf een vraag.
  • Google 1 dingetje dat je moet weten om je volgende stap op te baseren.
  • Een gratis account maken op Canva.

Al deze dingen kosten je maar 5 minuten. Zo ben je wel weer een stapje dichterbij.
Heel veel van deze stapjes samen brengen je een heel eind.

5. Afstand nemen

Als het je te veel stress, paniek of andere sterke emotie oplevert, neem dan even afstand. Parkeer het onderwerp, slaap er letterlijk een nachtje over en laat het los. Op een moment dat je er energie voor hebt en helderder kunt nadenken, kun je waarschijnlijk vrij snel de knoop doorhakken over een beslissing en de volgende stap uitvoeren.

Conclusie

Herinner jezelf vooral eraan dat de druk niet zo hoog hoeft te zijn. Adem in, adem uit en neem even rust. Bekijk – al dan niet samen met iemand – wat je volgende stapje wordt en zet deze stap wanneer je je rustig voelt en de paniek is gezakt.

Wat helpt jou wanneer je vast loopt?

Plaats een reactie